Monday, September 3, 2012

Tribute to Liyana Engineer:- Aku Tau Kau Bukan cikgu

Korang ade kesah tentang sorang budak bangga jadi engineer yg memperlekehkan kerjaya seorang guru??? Ye aku terasa..sebab ayah aku dulu seorang guru dan aku ade kawan2 yg bergelar guru.... Aku tak pasti ape la yg die nak kecohkan..adekah sbb xde sape nak bace blog die sbb tu die update blog die sebegitu??hoho...



waalaikumussalam...ye entry ko kalini bukan saje dicemuh malah dimaki,dikritik,dihina dan seangkatan dgnnye oleh masyarakat yg agak cerdik dr ko wahai cik yana....dan bukan setakat aku je rase cmtu...ramai lagi yg rase nak caci maki...woha!!

ko ngaku kerjaya guru patut dihormati..tapi dr segi ayat ko...ko hanye respek guru yg berkualiti.. leh aku tanye... ko part time jd nazir ke utk nilai cikgu2 yg berkualiti tu??? eh ko bukan engineer ke?? so aku assume ko sebenarnye xrespek dgn org yg begerlar cikgu xkire berkualiti or kurang berkualiti sbb aku yakin 100% ko bukan nazir sekolah yg menjadi penilai...woha!
 der...ko pernah interview jd cikgu x???ko tau x kelulusan nak jadi cikgu sekarang etlis degree...klu xsilap aku la...mana ade org degree gaji ratus2 der.... ko pun jd engineer...ko kelulusan ape? cube boss ko offer gaji rm700 tu..ko nak jadi engineer yg seperti ko bangge2kan tu? podahh! lagi satu aku nak tanye ko...ko ingat keje cikgu cume masuk kelas..bercakap..bagi homework pastu blah terus ke??? wehh..banyak lagi tau keje cikgu...nak tande kertas periksa la buku latihan la...tu belum lagi keje2 yg diarahkan guru besar/pengetua lagi..kelas tambahan lagi...kene jd guru panitia la..guru kurikelem la..guru displin la guru pengawas la..itu lagi ini lagi la...aku hidup dlm suasana jiran2 aku cikgu...aku taula dorg punye keje camne.. nak kata ko kurang bijak tu ade la... yg ko gi bandingkan dgn operator2 kilang tu pekejadah??? ko pernah jumpe sekolah yg operation 24jam mcm kilang x?? klu ade..bgtau aku...ko kan engineer...hahahaha!! lagipun syarat jd operator just SPM je der...kang klu kilang offer dorg gaji beribu...mesti org degree mcm ko melenting kan sbb gaji ko sama dgn taraf operator kilang..woha!

 ko cube bgtau aku...tugas cikgu mengajar sape? ngajo anak murid kan.... dah kerajaan bg cuti sekolah..ko nak suh cikgu ajar sape time cuti sekolah? kerusi?meja?papan itam? kalo ko nak tau kdg2 sabtu cikgu kene dtg sekolah gak sbb ade aktiviti2 yg sekolah anjurkan or bertugas....ko tau? betul gak monolog ko tu..tp ko sape nak pertikaikan keikhlasan guru2 yg mengajar? ilmu ko berkat ke sdgkan ko xredha dgn org bg ko ilmu....?ni aku nak bidas balik statement kurang cerdik ko tu....klu cikgu xnak halalkan ilmu bukan sbb cikgu yg mengajar tu xikhlas...tp sbb ko xredha dgn keikhlasan kaum guru ni.... weh..ko faham x weh??eh aku lupe..ko kan engineer..woha!

ko ape susah dorang nk update blog ke jual brg online ke.. ape..ko yg engineer je boleh update blog time keje? boleh fesbuk time keje? alaaa....toksah nipu le...tgk ko post blog ni pun ari isnin pukul 2.31pm...kahkahkah!!dengki xbertempat ko neh....kahkahkah!

biarlah dorg nk tambah pendapatan melalui tuisyen...dorg buat tuisyen di luar waktu persekolahan...xganggu time sekolah pun...dorg ikhlas nak tolong murid2 yg rase nak mahirkan lg subjek dorg...hal nak tambah pendapatan..itu biarlah rezeki dorg...ko toksah nak pertikaikan...ko ingat skrg gaji rm2k cukup ke nak idup der???ko xkawen lagi...mmg le cukup...kang ko da kawen ko taula camne nk idup....woha! aku nak tanye ko la...ko ni sekolah kat mane ye? ko xterfikir ke dlm satu kelas tu xsemuanye bijak...xsemuanye bodoh... ade yg nakal ade yg baik... kadang2 cikgu da ajar elok2..budak2 yg 'degil'..so ko xleh nak salahkan cikgu 100%kalau 1kelas tu xskor....hanye budak nak pandai je sanggup follow tuisyen... budak pandai jd engineer mcm ko je xlayak ikut tuisyen...kahkahkahkah!! teruk betul kan ko ni? woha!

ko baru sedar erti duit n erti masa....tapi ko xsedar tanpe cikgu2 yg ajar ko fizik,kimia,biologi n bla bla bla tu ko xkan kenal duit n masa apatah jadi engineer mcm sekarang....semua ni ade dlm hati kita..woha!!

 weh...ko ni kan..mmg spisis buruk sangka kn? sesuke ati je ko fitnah dorg suke nk skip kelas.... cube ko tercekik biji rambutan dlm kelas..pastu cikgu2 xmo anta ko gi spital atas alasan.. "saye xmo skip kelas".. kompem ko update sumpah seranah kt cikgu ko kn? ko sape nk pertikaikn keikhlasan cikgu nk anta anak murid g spital? jatuh fitnah ko tau x? ko jgn nk berdalih kate "ceyana xmaksudkn semua guru begitu"... ko sendiri taip SEMUA CIKGU BERLUMBA2... tula nak taip gune akal engineer ko sikit...ni ikut sedap jari xruncing ko je....

psl kewangan..mmg ade guru yg diamanahkn pegang duit....ade yg cikgu yg pegang duit kelas...bendahari hny kutip duit dr student je..ko nk kate ape? haaa..nk nyorok bwh meja engineer ko? yg pasal masukkn markah..kawan aku yg cikgu mmg buat...ayah aku pun buat...so ko nk kate ape?? ko pernah buat keje tu sbb cikgu ko suruh? eee xikhlasnye ko..... cikgu mintak tolong ko je kot...ntah2 die pun byk lg keje nk wat...tp klu cikgu ko tu da mmg mls...cikgu ko tu jela mls..bukan SEMUA ok...


banyak bende yg aku rase ko ni sangat2la rugi... so ceyana,tolonglah gune akal engineer ko dgn lebih bijak bila menyuarakan pendapat ye...

aku salute semua guru di dunia ni.. dorg da cube sampaikan ilmu....yg mana xberapa ikhlas jd guru pun,dorg sampaikan gak ilmu2 yg dorg ade...klu x...dah lama dorg kene buang dr sekolah klu duk dlm kelas diam je xajar pape...kadang2 cikgu da try all the best nak bantu pelajar2 tapi ade gak pelajar2 yg degil yg xdengar kata...ko nak wat camne? ko nasihatkan dorg leh? ko kan terer.....eh ko gak kate keje cikgu senang kan? cubelah apply jd cikgu weh...xkan engineer yg bijak mcm ko xleh jd cikgu kot...woha!

ko xleh nak halang cikgu2 stop baca blog ke update blog ke fesbuk ke nak cari wang tambahan ke... itu life dorg....itu hak dorg..  apsal ko xstop je berblogging..berfesbuking segala? ko telah memalukan segelintir engineer sbb ko duk bangga2kan jawatan ko tu...cubelah jadi engineer n rakyat yg baik... gune la akal engineer ko sikit ceyana oi...

1)  ko doa2 jela xdpt pasangan yg kerja cikgu weh....silap hb ko telan balik setiap ayat2 ko ni...aminnn
2)  xheran ko selalu susah hati sbb hati ko suke buruk sangka kat org lain....
3) aku anggap ko ni tgh stress sbb gaji ko xsemasyuk cikgu2 so ko xleh handle jari ko menaip blog yg kurang bijak camni...
4) dari ko love berblogging n bace blog org..baik ko stop je berblogging n berfesbuking (aku pulangkan balik ayat ko..apsal ko leh suh org..aku xleh suh ko pulak kan???woha!!)


p/s:  aku tetap hormat semua guru2....jasamu kukenang hingge hujung nyawa... :)

12 comments:

  1. U r realize,,, thank u so much,,

    ReplyDelete
  2. erm... moga2 segalanya cool down.. Thanks 4 eberithing....

    ReplyDelete
  3. saya bersyukur jadi cikguSeptember 3, 2012 at 1:14 AM

    walaupun ayat hetty ni slumber sgt, akk nk ucapkan thanks sbb ada lg seseorang yg pernah jd pelajar di luar sana yg masih lg menghargai jasa guru. mmg ada guru yg bermasalah, tapi tak semua guru cmtu. profesion lain pun ada pekerja yg bermasalah kn? klau kita hormat guru kita, hidup kita, pekerjaan kita di masa akan dtg pasti berkat. mak n abah akk pun cg, dulu bila diorg cite pasal skolah, melopong jer dgr. tp bile rezki dlm bidang perguruan, baru sedar bukan senang nk didik anak bangsa. cabaran sgt tinggi dgn kerenah plajar skrg.apapun, bersyukurla dgn rezki n pekerjaan yg kita ada skrg. jgn kita busuk hati n berdengki dgn org lain.setiap pekerjaan ada susah n senangnya.. thanks hetty kerana menjadi salah seorang yg memahami..

    ReplyDelete
  4. Sedih sgt bile baca blog bdk tu. Mmg terasa sgt2. Tp bdk tu dh minta maaf pn (ikhlas atau x tu antara dia dgn Allah). Apa2 pn sy masih doakn yg terbaik utk bdk tu. Neway, thanks for this entry. Really appreciate it. At least kte tau masih rmai di luar sana yg masih hormati guru.:-)

    ReplyDelete
  5. Hmmm.... Ni lah sikap melayu... Dengki x abis2.... Pastu mcm mn idup nk berkat. Jd cg ke x jd cg ke ape ke hal.... Nape yg susah hati sgt tu... Ikhlas ke x ikhlas ke.... Bkn ko yg jd tukang panggil nama padang mahsyar esok.... Keje engineer tu klo org x bayar gaji nk keje gak ke.... Ikhlas kannn.... Org tu jd cg.... Org ni jd kutu... Tu semua takdir Allah Taala.... Berckp jgn mcm org x de ugama. Jgn pertikai apa yg tlh di tentukan oleh Nya.... Kufur nti.... Muhasabah diri dlu sblm nk sebok hal org lain....

    ReplyDelete
  6. maaf la klu ayat2 sy slumber sgt ye huhu..sy menulis dgn gaya saye...hehehe... ye sy memahami profession guru sbb saya dilahirkan di persekitaran sekolah...ayah saye guru...kami tgal di kuarters..jiran2 semua guru...kiri kanan depan blkg kuarters sy ialah sekolah...sekolah rendah,sekolah cina,sekolah menengah n sekolah tamil kt cameron highlands... sy amat memahami gaya hidup dorg... so bila cik liyana update mcm ni,terase seolah2 ayah sy diperlekehkan...sbb tu sy bangkit...

    p/s:- terima kasih sbb sudi membaca blog sy....woha!

    ReplyDelete
  7. hehe..sokong sgt..both my parents cikgu jgak..sbagai anak i yg tgok pon dah ckup penat..kdg2 anak sendri pnya pelajaran pon diorng xsempat nak pantau.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum lagi tgk berlambak2 buku latihan n kertas ujian yg dorg bawak balik umah nak tanda kan...huhuhu

      Delete
  8. salam. ce suh die try jadik cekgu...tengok bape ramai murid yg nak ikut ckp die? dengan perangai murid@student yg totally da up-side down skrg nih. jgn belagak...ada lg keje sampingan sebagai pekerja kerajaan yg cekgu2 nih kene fulfill. umo cam baru stat keje da belagak ngn tittle engineer..

    kalau sy jadi cekgu atau penah jadi cekgu kepada si yana nih, saya tak halalkan segala ilmu yg sy curahkan pada dia walaupun sekadar mengajar dia menyebut A, B, C..

    p/s: sekadar renungan....salam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..zaman skrg tugas guru sungguh adventure...perangai student skrg xleh dijangka lg....

      Delete
  9. cayalah mummy (nkak)

    ReplyDelete
  10. Golongan guru ni ramai.. Sebab tu suara yg dilontarkan tu besar kuasanya menarik perhatian umum sehingga menimbulkan tidak puas hati banyak pihak. Sukar nak bersihkan tanggapan buruk mereka ni. Apapun kerjaya janji kita amanah dan ikhlas.

    ReplyDelete

 
Get More Blogger Layouts At Hotlayouts2u.com