Thursday, August 9, 2012

Bonus & Raya

Harini org gomen dapat bonus sempena pilihan raya yang bakal menjelang xlama lagi.. memandangkan encik petani telah berkhidmat sebagai petani yakni tukang kebun yang berjaya dalam sektor gomen ni,maka dapatla kami merasa barang sekampit dua beras utk dijadikan nasi himpit nanti...alhamdulillah...

orang yang paling heksaited haruslah aku... ehh sedangkan Bik Mah yang hanye isteri PM pun dpt dana berjuta2... ni kan aku yang bini petani...hohohoho.. tapi agak kureng sikit sbb encik petani rini kurang sihat..maybe sesi mencangkul,menggembur yang keterlaluan di kebunnye membuatkan beliau kurang bertenaga...tapi xpe...bonus tetap bonus..haha!

tapi memandangkan persiapan raya aku da sediakan sebulan awal2.. maka pengaliran bonus tidak terjerumus ke lembah2 butik2 pakaian... kuih2 raye pun aku xperlu tunjuk2 kat abang2 n kakak2 yg sibuk terjerit2 "3 BALANG 50HENGGETTTTT!!!" memandangkan Chef Yah telah berjaya mengharungi dapur masterchef beliau untuk membuat kuih2 raye.... ala,buat byk2 pun bukan org datang nak makan sgt....hohoho! so bonus encik petani masih lagi di tahap SELAMAT la sangat...

So...ape persiapan kami untuk menyambut Syawal yang bakal menjelang dgn bonus yang diberi ini???

gambar sebagai hiasan.. aku xkaye mcm pemilik duit2 ni...

haaa...selepas da bgelar ibu kpd 2org anak..seharusnye aku xlayak lagi beratur bersalam2an sambil mengharapkan sampul duit raya ada di tapak tanganku... aku kini layak bersalam2an sambil merelakan sampul duit raya berpindah tangan je... **ikhlas bersedekah even hanye RM 1"

memandangkan anak2 buah aku agak ramai..maka pengaliran bonus encik petani agak menjerumus di sini... ala..xsalah kan kita memberi dgn niat ikhlas..malah kita happy tgk gelagat dorang yang heksaited dapat duit raya... tetiba aku teringat time2 aku sebesar dorang yang amat mengharap duit syiling emas or yang besar di dalam sampul...hohoho...!

bak kata encik petani... jangan nak bangga sangat dapat hulur duit merah (RM10) or duit ungu (RM50)..xberkat kalau niat nak menunjuk2... biarla duit hijau,biru or duit besi sekalipun..yang penting nawaitu tu ikhlas nak menggembirakan kanak2...**sambil memasukkan duit2 besi dalam sampul**


haaa yang ni korang jangan salah faham...aku bukan nk kate aku xpentingkan keselamatan n bla bla bla... mercun dan raya teramat2la sinonim walaupun beribu2 kanak2 menjadi mangsa... polis pun da haramkan penjualan mercun walaupun ade SEGELINTIR yang join bakar n baling2 mercun ketupat...tapi aku n encik petani ada persamaan iaitu gile mercun... WOHOOOOOOOO...sebelum korang lebih salah faham... ni aku nak habaq mai...aku n encik petani XSUKA mercun yang bahaya mcm mercun bola la yang letup2 bagai perang di Palestin tu ye... kami more kepada yang lebih safe n menggembirakan kanak2 dan makbapak dorg...


haa..aku,encik petani,anak2 buah,jiran blkg umah,penghuni2 kondo.. suke tengok shot cake ni...cantik je pemandangan di langit yang gemerlapan itu.... kalau korang kate ni bahaya...sile suruh PM jangan benarkan shotcake ni time New Year kt KLCC,Dataran n so whateva ok? hohoho... ye..Hero aku pun suke tengok mercun ni meletup2 di langit...


haaa..tgk gambar ni...org2 besar gak ade yang main ye... tipula kalau korang xpernah main time blum akal baligh lagi..hahaha!! ok bunga api ni mmg setiap tahun aku beli utk budak2 main...dengan syarat DI BAWAH PENGAWASAN ORG DEWASA...! time aku kecik2 dulu, Cikgu Jali yang pegang bunga api ni... die bagi setiap anaknye sorang satu..dah habis satu,kena mintak dr Cikgu Jali lagi..and lagi dan lagi sampaila korang rase dah xnak main... mcm tu gak encik petani buat di kalangan anak2 buahnye... meriah weh dgr gelak ketawa budak2 di malam raya....mcm kite time kecik2 dulu...huhuhu!


kembali kpd topik...seterusnya bonus encik petani akan disalurkan ke tangki minyak kereta kesayangan beliau supaya dapat menepati janji beliau untuk pulang beraya di rumah Cikgu Jali n Chef Yah di Cameron Highlands tahun ni.. **sambil nyanyi KINI MASA UNTUK BALAS BUDI**.. ye tuan2 dan puan2 sekalian..parents aku orang sana...mmg bersejuk2 la kami di pagi raye..ibarat beraye di luar negara di musim winter sonata..woha!


tapi kenikmatan nak feeling raye di winter sonata hanye sementara kerana mengikut plan Cikgu Jali...raya kedua kami akan berkonvoi ke Ayer Itam,Kedah... ye KEDAH!!!! so harusla bonus encik petani menjadi mangsa kerakusan tangki minyak kete beliau kan? hehehehe....


okla..kami berempat nak ucapkan selamat menyambut pilihan hari raya
yang bakal menjelang tak lama lagi.. salah bahasa,salah tingkah laku kami mohon maaf dr hujung tudung hingge hujung kasut...yang baik dr Allah,yang buruk dr diri aku sendiri... Berhati2 di jalan raya..majulah sukan untuk negara... (^___^)


**nak wangi2,cantik2 supaya
dapat bonus lebey dr encik petani"
-sambil nyanyi "dam dam dum,munyik mercun-



2 comments:

  1. hi hetty raya kat cameron ye thn n. rai raya jelebu

    ReplyDelete

 
Get More Blogger Layouts At Hotlayouts2u.com